Aftrap campagne Geen Kind Achterop! – donderdag 16 mei

Vul de vier cijfers van je postcode in, zodat we je snel kunnen helpen met je aanvraag

Jaarlijks helpt Leergeld in Nederland meer dan 37.000 kinderen aan een fiets. Met deze campagne vragen we in de maanden mei en juni extra aandacht voor het belang van een goede fiets voor elk kind in Nederland”! De campagne wordt om 11.45uur afgetrapt in Heerlen met een fietstour 'Fietsen voor kinderen'. Deze fietstour wordt aangevoerd door voormalig profwielrenner Maarten Tjallingii met in zijn kielzog Gedeputeerde Van Caldenberg van de Provincie Limburg, wethouder Vrusch (gemeente Heerlen), Ron Meyer (Nationaal Programma Heerlen Noord), Anne Stienstra (Ministerie van I&W), Ard van Peppen (vitaliteitsmanager Roda JC) en vertegenwoordigers van de ANWB, Leergeld Nederland, Leergeld Parkstad, Lease a Bike, en Werk voor Heerlen, die daarmee allen het belang van deze campagne benadrukken.

De campagne Geen Kind Achterop!
Omdat we als Leergeld willen dat echt alle kinderen kunnen meedoen en geen kind achterop raakt, vragen wij met de campagne 'Geen Kind Achterop!', speciaal aandacht voor het belang van een goede fiets voor elk kind in Nederland! En daarnaast ook het grote tekort aan tweedehands (kinder)fietsen. Jaarlijks helpen de 112 Leergeldstichtingen in Nederland meer dan 37.000 kinderen, die opgroeien in een gezin met geldzorgen, aan een fiets. Dit houdt in dat kinderen uit gezinnen met weinig geld nu toch net als hun leeftijdsgenoten een fiets hebben. De laatste tijd zien we bij Leergeld een toename in het aantal gezinnen met geldzorgen. Dit maakt dat de vraag naar fietsen bij de Leergeldstichtingen ook blijft toenemen.

Problematiek
Van alle Nederlanders ouder dan 6 jaar heeft 10% geen fiets. In Nederland zijn er 23 miljoen fietsen, waarvan een deel niet of nauwelijks meer gebruikt wordt. Toch zijn er meer tweedehands fietsen nodig, omdat er een groot tekort is. Iedereen die dat wil, kan daar verandering in brengen door hun niet meer gebruikte kinderfiets te schenken aan bijvoorbeeld het ANWB Kinderfietsenplan. Na een opknapbeurt zorgen zij met inzet van vrijwilligers, gemeenten en Stichting Leergeld ervoor dat ze terecht komen bij gezinnen die deze fietsen goed kunnen gebruiken.

Met de overhandiging van een kinderfiets door Maarten Tjallingii aan directeur Gaby van den Biggelaar van Stichting Leergeld starten we vervolgens om 12.30uur met een beknopt inhoudelijk programma, waarin de volgende sprekers kort toelichten waarom het hebben van een fiets belangrijk is voor een kind vanuit het perspectief van hun organisatie en welke maatschappelijke problemen zij daarbij onderkennen:

  • Gaby van den Biggelaar - Directeur bestuurder Leergeld Nederland
  • Maarten Tjallingii - Oud profwielrenner
  • Marc van Caldenberg - Gedeputeerde Provincie Limburg
  • Arlette Vrusch - Wethouder Jeugd en Armoedebestrijding, Welzijn en Zorg gemeente Heerlen
  • Ron Meyer - Directeur Nationaal Programma Heerlen Noord
  • Janique Huijbregts - Regiomanager ANWB Kinderfietsenplan
  • Gabriëlla Roffelsen - Directeur Bovengrondse Vakschool
  • Jennifer Woltjer - Sponsor Lease a Bike