VriendenLoterij

Vul de vier cijfers van je postcode in, zodat we je snel kunnen helpen met je aanvraag

De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Deelnemers spelen bij de VriendenLoterij mee voor wat hen raakt. Zij maken elke maand kans op meer dan 200.000 prijzen en dragen met een deel van hun lotprijs bij aan behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen. Dat kan kunst zijn, onze geschiedenis en rijke cultuur, of verbondenheid met en zorg voor elkaar, bijvoorbeeld via clubs en verenigingen.

Bovendien kunnen deelnemers met hun VriendenLoterij VIP-KAART zelf bewonderen wat zij mede mogelijk maken. De kaart geeft gratis toegang tot meer dan 125 musea en tot 50% korting op talloze avondjes uit, van bioscoop en dans tot musical en opera. Dankzij de 1,3 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2021 een bedrag van bijna € 134 miljoen schenken. De deelnemers steunen met minimaal 40 procent van hun lotprijs 57 culturele, meerjarige partners en ruim 3.400 goede doelen en geoormerkte partners, clubs en verenigingen. Dankzij de deelnemers schonk de VriendenLoterij in totaal al ruim € 1,9 miljard aan goede doelen.

De VriendenLoterij is met de Nationale Postcode Loterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO). Het format van de Postcode Loterij is ook actief in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen. De Goede Doelen Loterijen zijn samen met de loterijen in deze landen de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. 

De VriendenLoterij en Leergeld Nederland

Leergeld Nederland is de afgelopen jaren op verschillende manieren gesteund door de VriendenLoterij:

Vanaf 2021: Geoormerkt meespelen met de VriendenLoterij voor Leergeld Nederland

In 2021 hebben de VriendenLoterij en Leergeld Nederland het mogelijk gemaakt voor deelnemers van de VriendenLoterij om geoormerkt mee te spelen voor Leergeld Nederland. Dat betekent dat minimaal 40% van elk lot van de betreffende deelnemer naar Leergeld Nederland gaat. Wilt u ook meespelen voor Leergeld Nederland? Ga dan naar: https://mee-spelen.vriendenloterij.nl/landing, zet een vinkje bij: ‘een club, vereniging of stichting naar keuze‘ en zoek vervolgens naar de Vereniging van Stichtingen Leergeld in Nederland, en vul daarna je gegevens in.

2020: VriendenLoterij Bingo voor Sam& voor alle kinderen

Via een speciale VriendenLoterij campagne werd Sam& voor alle kinderen ondersteund bij haar werk. Op de speciale pagina ‘VriendenLoterij Bingo voor Sam& voor alle kinderen‘ lees je meer over deze campagne.

2018 – 2020: Vaste jaarlijkse bijdrage

Leergeld Nederland heeft in de periode 2018-2020 een jaarlijkse bijdrage van de VriendenLoterij ontvangen. Sinds augustus 2021 is Leergeld Nederland een van de goede doelen geworden die een jaarlijkse bijdrage ontvangt van de Nationale Postcode Loterij.