Campagnes

Vul de vier cijfers van je postcode in, zodat we je snel kunnen helpen met je aanvraag

Campagne Geen Kind Achterop!

Jaarlijks helpen onze stichtingen Leergeld in Nederland zo’n 37.000 kinderen aan een fiets. Een enorm aantal! Dit houdt in dat kinderen uit gezinnen met weinig geld nu toch net als hun leeftijdsgenoten een fiets hebben om naar school te kunnen of in hun vrije tijd ergens naar toe te gaan. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat elk kind in Nederland een fiets heeft, maar dat is het dus zeker niet. Al meer dan 27 jaar zetten de Leergeldstichtingen zich plaatselijk in om ervoor te zorgen dat kinderen uit deze gezinnen ook gewoon onbezorgd mee kunnen doen op school en in hun vrije tijd. De laatste tijd zien we bij Leergeld een toename in het aantal ouders dat werkend is en desondanks niet rond kan komen. Oorzaken hiervan zijn de coronaperiode, de stijgende energieprijzen en de inflatie. Daarbij komt ook nog de noodzaak voor fietsen voor de Oekraïense kinderen. Dit alles maakt de vraag naar fietsen bij de Leergeldstichtingen hoog. Omdat we als Leergeld willen dat echt alle kinderen kunnen meedoen en geen kind achterop raakt starten we op donderdag 16 mei 2024 met de 3e editie van de campagne Geen Kind Achterop!

Zelf op de fiets kunnen stappen is in Nederland belangrijk voor de zelfstandigheid van kinderen. Het vergroot hun leefwereld, ze kunnen zelf naar de sport of naar vrienden die net buiten de wijk wonen. Helaas blijkt dat maar liefst 48% van de kinderen uit stedelijke wijken met een laag economische status niet op de fiets naar school gaat. Van het totaal aantal kinderen dat lopend naar school gaat blijkt 14% geen fiets te hebben. Ook wordt er in deze wijken gemiddeld 18% minder gefietst buiten schooltijd dan in andere wijken in Nederland. Kortom er moet nog veel meer gebeuren om kinderen fietskilometers te laten maken!

Fiets inleveren?
Als je een gebruikte fiets inlevert bij een ANWB inzamelpunt wordt deze door de plaatselijke werkplaats opgeknapt. Er zijn inmiddels al meer dan veertig Leergeldstichtingen die plaatselijk samenwerken met de ANWB. De kans is groot dat jouw ingeleverde gebruikte fiets via een Leergeldstichting terecht komt bij een kind die deze fiets heel goed kan gebruiken! Als er geen inleverpunt dichtbij zit kun je de fiets ook via de website aanmelden en dan wordt de fiets opgehaald. Lever jouw gebruikte fiets in en zorg er zo samen met ons voor dat elk kind kilometers kan maken!
Voor meer informatie kijk op: ANWB Kinderfietsenplan: doneer je fiets | ANWB

Gedurende het jaar voeren wij diverse campagnes of andere promotie-activiteiten, zoals de Landelijke Leergeld Dag, de campagne Geen Kind Achterop! en de musical Grumor in groep 8.

Landelijke Leergeld Dag

Leergeld Nederland heeft 1 juni uitgeroepen tot de Landelijke Leergeld Dag. Deze dag vieren wij ieder jaar op een andere locatie in het land. Op de Landelijke Leergeld Dag vragen we via een kort, gevarieerd programma aandacht voor sociale uitsluiting van kinderen in armoede en voor het werk van Stichting Leergeld. We doen dit speciaal op 1 juni: de Internationale Dag van het Kind.

Musical Grumor in groep 8


Om meer aandacht te vragen voor het werk van Stichting Leergeld heeft Paul van Loon een groep 8 musical geschreven gebaseerd op de familie RIP, bekend van zijn boeken. Stichting Leergeld wil via de aansprekende schoolmusical Grumor in groep 8 haar boodschap over sociale uitsluiting en het voorkomen of opheffen daarvan uitdragen aan ouders en aan basisscholen. Enerzijds willen we er hiermee voor zorgen dat zoveel mogelijk ouders de weg naar Stichting Leergeld weten te vinden als dat nodig is. Anderzijds willen we hiermee directies en leerkrachten van basisscholen stimuleren om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het feit dat álle leerlingen mee kunnen doen aan de activiteiten binnen hun school, óók de kinderen uit gezinnen, die weinig te besteden hebben.

Deze coole groep 8 musical is te bestellen op de speciale website voor de musical via de button hieronder.