Feestelijke première Grumor in groep 8

Vul de vier cijfers van je postcode in, zodat we je snel kunnen helpen met je aanvraag

Op donderdag 21 juli, vond in Schouwburg Venray de langverwachte feestelijke première plaats van Grumor in groep 8,de griezèlligste groep 8 musical voor scholen met lef, speciaal geschreven voor Stichting Leergeld door kinderboekenschrijver Paul van Loon. Met het verhaal van deze schoolmusical vragen Stichting Leergeld en Paul van Loon aandacht voor sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met geldzorgen. De première werd opgevoerd door de kinderen van groep 8 van Basisschool Coninxhof uit Venray. Onder de bezielende leiding van juf Wendy Franssen én professionele regisseur Jerry Rijstenbil van Fablefactory speelden zij een fantastische voorstelling. Paul van Loon sprak via een persoonlijke videoboodschap het publiek toe.

Alle kinderen mogen meedoen
Stichting Leergeld maakt mogelijk dat kinderen uit gezinnen met geldzorgen deel kunnen nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten, die voor andere kinderen heel normaal zijn. Zij helpt bijvoorbeeld met de aanschaf van een fiets, schoolspullen of een laptop, of via het betalen van een lidmaatschap van een sportvereniging. Hiermee voorkomt Stichting Leergeld dat deze kinderen door geldgebrek in een sociaal isolement raken. Ouders die hulp nodig hebben, kunnen via leergeld.nl bij een lokale Leergeldstichting in hun gemeente een aanvraag doen. In Venray kan dat bij de lokale Stichting Leergeld Venray, via leergeldvenray.nl. Ruim 25 jaar geleden werd de allereerste Leergeldstichting opgericht in Tilburg. Inmiddels zijn er in 75% van alle Nederlandse gemeenten 111 Leergeldstichtingen actief, die gezamenlijk zo’n 130.000 kinderen per jaar helpen!

Griezelen met Paul van Loon
Grumor in groep 8 is geschreven door kinderboekenschrijver Paul van Loon. Hij is ambassadeur van Stichting Leergeld en bekend van zijn boeken over Dolfje Weerwolfje, Foeksia de miniheks, De Griezelbus en de Familie RIP. Paul van Loon: “Mijn uitdaging was om een spannende en leuke groep 8 musical te schrijven die ook over armoede en sociale uitsluiting gaat. Mijn bijzondere familie RIP bleek daarvoor zeer geschikt. Stoere teksten en rockmuziek maken het eindresultaat gruwelijk griezèllig. En ook de Griezelbus komt ineens zomaar voorbij.”

Waarom een musical?
Stichting Leergeld heeft met deze groep 8 musical een tweeledig doel. “We willen enerzijds dat zoveel mogelijk ouders de weg naar Stichting Leergeld weten te vinden wanneer zij steun nodig hebben. Anderzijds willen we scholen stimuleren om er voor te zorgen dat álle leerlingen mee kunnen doen aan de activiteiten van hun school, juist óók die kinderen uit gezinnen met geldzorgen”,aldus Gaby van den Biggelaar, directeur van Stichting Leergeld.

Gelukkige winnaars
Het musicalpakket is al sinds 2021 door scholen te bestellen. Alle scholen die Grumor in groep 8 vóór 31 januari 2022 bestelden, maakten kans op het winnen van de feestelijke premièrevoorstelling. In januari 2022 bestelde juf Wendy van Basisschool Coninxhof de musical voor haar groep 8. Als motivatie schreef zij dat zij de leukste klas van Nederland heeft en dat zij hen daarom heel graag de feestelijke premièrevoorstelling gunde. Korte tijd later werden de kinderen van deze leukste klas van Nederland door Paul van Loon verrast met het prachtige nieuws dat zij inderdaad de gelukkige winnaars waren van de feestelijke première!

Dubbele première
De kinderen hebben een fantastische première neergezet; grappige situaties, griezelige figuren, stoere rocknummers én de maatschappelijke boodschap wisselden elkaar daarin mooi af! De musical is twee keer opgevoerd. Een keer voor de kinderen en leerkrachten van de Coninxhof en een keer voor de trotse families van de jonge acteurs en medewerkers en relaties van Stichting Leergeld Venray en Leergeld Nederland.

De musical Grumor in groep 8 is te bestellen via: www.leergeld.nl/groep8musical