Zonder Leergeld voor 37.000 kinderen geen fiets

Vul de vier cijfers van je postcode in, zodat we je snel kunnen helpen met je aanvraag

Campagne Geen KindAchterop! van start

Leergeld Nederland trapte op donderdag 16 mei 2024 de campagne "Geen Kind Achterop!" af in samenwerking met Leergeld Parkstad en Werk voor Heerlen. Jaarlijks helpt Leergeld in Nederland meer dan 37.000 kinderen aan een fiets. Met deze campagne vragen we in de maanden mei en juni extra aandacht voor het&nbsp;</em>belang van een goede fiets voor elk kind in Nederland”! De campagne werd afgetrapt in Heerlen met een fietstour 'Fietsen voor kinderen'. Deze fietstour werd aangevoerd door voormalig profwielrenner Maarten Tjallingii met in zijn kielzog Gedeputeerde Van Caldenberg van de Provincie Limburg, wethouder Vrusch (gemeente Heerlen), Ron Meyer (Nationaal Programma Heerlen Noord), Anne Stienstra (Ministerie van I&W), Ard van Peppen (vitaliteitsmanager Roda JC) en vertegenwoordigers van de ANWB, Leergeld Nederland, Leergeld Parkstad, Lease a Bike, en Werk voor Heerlen, die daarmee allen het belang van deze campagne benadrukken.

De campagne Geen Kind Achterop!
Directeur-bestuurder van stichting Leergeld, Gaby van den Biggelaar: “Omdat we als Leergeld willen dat echt alle kinderen kunnen meedoen en geen kind achterop raakt, vragen wij met de campagne 'Geen Kind Achterop!', speciaal aandacht voor het belang van een goede fiets voor elk kind in Nederland! En daarnaast ook het grote tekort aan tweedehands (kinder)fietsen”. De campagne loopt in de maanden mei en juni waarbij de Leergeldstichtingen worden opgeroepen om lokaal fietsacties te organiseren. Jaarlijks helpen de 112 Leergeldstichtingen in Nederland meer dan 37.000 kinderen, die opgroeien in een gezin met geldzorgen, aan een fiets. Een enorm aantal! Dit houdt in dat kinderen uit gezinnen met weinig geld nu toch net als hun leeftijdsgenoten een fiets hebben. De laatste tijd zien we bij Leergeld een toename in het aantal gezinnen met geldzorgen. Dit maakt dat de vraag naar fietsen bij de Leergeldstichtingen ook blijft toenemen.

Problematiek
Van alle Nederlanders ouder dan 6 jaar heeft 10% geen fiets. In Nederland zijn er 23 miljoen fietsen, waarvan een deel niet of nauwelijks meer gebruikt wordt. Toch zijn er meer tweedehands fietsen nodig, omdat er een groot tekort is. Iedereen die dat wil, kan daar verandering in brengen door hun niet meer gebruikte kinderfiets te schenken aan bijvoorbeeld het ANWB Kinderfietsenplan. Na een opknapbeurt zorgen zij met inzet van vrijwilligers, gemeenten en Stichting Leergeld ervoor dat ze terecht komen bij gezinnen die deze fietsen goed kunnen gebruiken.

Met de overhandiging van een kinderfiets door Maarten Tjallingii aan directeur Gaby van den Biggelaar van Stichting Leergeld zijn we de campagne met een inhoudelijk programma symbolisch gestart. Een aantal belangrijke thema’s kwamen voorbij:

  • Kansengelijkheid voor ieder kind
  • Armoede binnen de gemeente Heerlen
  • Beterelevenskansen voor de volgende generatie - fietsen voor kansarme kinderen
  • Het programma ANWB Kinderfietsenplan
  • Belang van een goede werkplaats en het fietsprojectplan

Afsluitend ontvingen wij een mooie tussenstand van de donatie van Lease a Bike. Lease a Bike heeft haar klanten uitgedaagd om tijdens de Fiets naar je Werk-dagen op de fiets te stappen voor Stichting Leergeld. Voor elk kilometer die gefietst is tussen 13 t/m 16 mei doneert Lease a Bike € 0,23. Daarnaast hebben ze al hun klanten gemotiveerd om zelf nog een extra donatie te doen voor het initiatief. De tussenstand van gefietste kilometers tijdens deze aftrap stond op 70.000 getrapte kilometers, nu al de resultaten van vorig jaar overtroffen. Dit betekent straks een mooie definitieve bijdrage aan het project ‘Geen Kind Achterop’! Lease a Bike: “Zo maken we samen fietsen toegankelijk voor iedereen”.

Een moeder van 5 kinderen zei: “Had ik leergeld maar eerder gekend, dat had voor mij en mijn kinderen veel gescheeld”. "In veel gezinnen is er geen geld voor een goede en passende kinderfiets. Door deze campagne hopen we als Stichting Leergeld meer kinderen uit gezinnen met geldzorgen blij te maken met een fiets. Met een fiets kunnen kinderen blijven meedoen met hun leeftijdsgenootjes en naar bijvoorbeeld de sportclub en school gaan,” aldus Gaby van den Biggelaar.