Landelijke Leergeld 2022

Vul de vier cijfers van je postcode in, zodat we je snel kunnen helpen met je aanvraag

Leergeld Nederland start campagne Geen Kind Achterop! Laat alle kinderen in Nederland fietskilometers maken.


Leergeld Nederland startte op 1 juni 2022 tijdens de Landelijke Leergeld dag de campagne Geen Kind Achterop! Jaarlijks helpen de 111 stichtingen Leergeld in Nederland zo’n 20.000 kinderen aan een fiets. Op woensdag 1 juni is er in Utrecht een sportief event voor 120 basisschoolleerlingen en een symposium over hoe we nog meer kinderen op de fiets krijgen.

Kinderen en fietsen
100 kinderen uit groep 5 en 6 van de basisscholen Op Dreef, de Watertoren en de Klopvaart kwamen vandaag naar de Atletiekbaan Overvecht voor een sportieve ochtend die geheel in het teken stond van de fiets. Wie gooit er het verst bij het zadelwerpen en welk team kan er het aller langzaamste fietsen of ouderwets hoepelen met een velg? Ook werd de behendigheid op de proef gesteld in een parcours onder begeleiding van SportUtrecht. Bij het inventariseren bij de basisscholen of alle kinderen op de fiets kon komen bleek 20% van deze kinderen geen fiets te hebben! Stichting Leergeld Utrecht heeft in samenwerking met BikeFlip ervoor gezorgd dat deze kinderen op 1 juni toch een fiets hadden en deze ook kunnen houden.

Wat is er nog meer nodig om kinderen op de fiets te krijgen?
In de middag was er een symposium georganiseerd over de vraag wat er nog meer nodig is om kinderen op de fiets te krijgen. Niek Verlaan, beleidsmedewerker van de gemeente Utrecht ging in op hetgeen de gemeente Utrecht doet om kinderen uit gezinnen met een krappe beurs aan het fietsen te krijgen en welke uitdagingen de gemeente daarbij tegenkomt. Nathan Rozema van onderzoeksbureau Labyrinth lichtte de bevindingen van het onderzoek naar het Fietsgedrag van kinderen toe. Een ervaringsdeskundige en moeder van 5 kinderen zei: “Had ik leergeld maar eerder gekend, dat had voor mij en mijn kinderen veel gescheeld.” En op het gebied van fietsen kan zij ons meegeven: “Een kind in de groei heeft vaker dan 1 keer in de vier jaar een fiets nodig en een goed slot zou ook erg prettig zijn in steden waar veel diefstal aanwezig is.”

Inge Veliscek van het ANWB kinderfietsenplan liet samen met Stichting de Terugwinning uit Woerden zien hoe de lokale samenwerking met Leergeld vanuit het ANWB Kinderfietsenplan vorm gegeven wordt. Tenslotte ging Jelle Bakker, als fietsburgemeester van Utrecht in op zijn praktijkervaringen om kinderen veilig en zelfstandig te laten fietsen. Afronding op de hoofdvraag van het symposium werd gedaan door Harmen van de Kamp, de coördinator van Leergeld Utrecht.

Leergeld Nederland werkt nauw samen met het ANWB Kinderfietsenplan. In 2015 zette de ANWB het Kinderfietsplan op, een programma om kinderen te helpen die opgroeien in gezinnen waar thuis geen geld is voor een fiets. De ANWB vindt dat iedereen in Nederland mobiel moet kunnen zijn, ook deze kinderen. Met een fiets kunnen kinderen naar de school van hun keuze, bij vriendjes op bezoek en meedoen met leeftijdsgenoten. De ANWB zamelt samen met haar leden kinderfietsen in, knappen die met behulp van vrijwilligers op in werkplaatsen door heel Nederland en zorgen er via partners zoals Leergeld Nederland voor dat ze op de juiste plek terechtkomen. Deze maand organiseren de ANWB en Leergeld verspreid door het land lokale inzamelacties voor kinderfietsen.

Meer informatie kunt u vinden op www.geenkindachterop.nl.

[1] Eindrapportage Fietsgedrag kinderen, maart 2019, Utrecht (Labyrinth i.o. van Tour de Force)